Alles voor een geslaagde lammertijd

Alles voor een geslaagde lammertijd

Handige tips van Junai.nl

Lammertijd bij Junai.nl: Alles wat je moet weten over het houden van schapen tijdens de geboorte

 

Als je schapen houdt, is de lammertijd een belangrijke periode waarin ongeveer 50% van al het werk plaatsvindt. Een goede voorbereiding is essentieel om een soepele lammertijd te hebben en eventuele problemen tijdig op te kunnen lossen. In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over de lammertijd bij Junai.nl.

 

Voorbereiding is key

 

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op de lammertijd. Naast het in orde maken van de kraamstal, moeten alle benodigde hulpmiddelen en ontsmettingsmiddelen aanwezig zijn. Denk hierbij aan colostrum (Colstart Plus), jodiumtinctuur (Jodium 10%), glijmiddel, lange handschoenen, verlostouwtjes, ademhaling stimulerend middel (Respi Boost), energie booster (Enerfit lam), baarmoederpillen (Pessaria Capsules) en schede reiniging (Citonol).

 

Een ander belangrijk aspect van de voorbereiding is het controleren van de uiers van de ooien voor en na het lammeren. Als een ooi geen melk kan geven, kan het lam worden overgeplaatst naar een andere ooi die net heeft gelammerd. Als dit niet mogelijk is, moet je minimaal 3 keer per dag poedermelk via de fles geven en dit geleidelijk afbouwen tot het moment dat ze over kunnen gaan op brokjes.

 

De geboorte

 

Er zijn verschillende tekenen die aangeven dat de geboorte gaat beginnen. Zo zal de ooi zich afzonderen van de kudde, onrustig worden en een plek zoeken om te werpen. Ze zal vaak gaan liggen, weer opstaan, rondjes lopen en naar haar buik kijken. Deze gedragingen duiden erop dat de geboorte aanstaande is.

 

De geboorte kan in drie perioden worden onderverdeeld: kort voor het lammeren, de ontsluiting en uiteindelijk de geboorte zelf. Het is belangrijk om te weten welke ligging het lammetje heeft voordat je begint met verlossen. De meeste lammeren (90%) worden in kopligging geboren, wat als normaal wordt beschouwd. Ongeveer 10% komt echter in stuitligging ter wereld en vereist wat extra hulp.

 

Opmerkingen en advies bij het verlossen

 

Bij het verlossen van een schaap is hygiëne erg belangrijk en dienen je nagels kortgeknipt te zijn om beschadigingen te voorkomen. Alleen wanneer de geboorteweg voldoende ruim is, is jouw hulp nodig tijdens een verlossing. Forceer niets! Als je niet slaagt bij een verlossingspoging, roep dan altijd deskundige hulp in.

 

In gevallen van moeilijke bevalling kun je verschillende stappen nemen, zoals het controleren van de positie van het lammetje, voldoende opening creëren voordat je begint, de navelstreng controleren en indien nodig een keizersnede laten uitvoeren.

 

Na de geboorte

 

Biest is de belangrijkste voeding voor pasgeboren lammeren, omdat het essentiële vitaminen, antistoffen en energie bevat. Het is van groot belang om de biest niet op te warmen in een magnetron, maar au-bain-marie. Zorg er ook altijd voor dat je kunstbiest (Colstart Plus) bij de hand hebt. Als ooien hun lammeren verstoten, moeten ze apart worden gezet en moet de plek waar ze hebben verwerpt worden ontsmet.

 

Het verzorgen van pasgeboren lammeren is cruciaal. Wanneer de ademhaling direct na de geboorte niet goed op gang komt, kun je het lammetje bij de achterpoten beetpakken, kort onderdompelen in koud water en heen en weer slingeren om slijm uit bek en neus te verwijderen. Leg het lam vervolgens in borstbuikligging op de grond en dien Respi Boost toe om de ademhaling te stimuleren.

 

Zwakke lammeren moeten warm gehouden worden met behulp van een warmtelamp en direct biest + Enerfit krijgen.

 

Hygiëne is erg belangrijk rondom de geboorte en in de eerste dagen daarna. Ruim strooien met stro zorgt ervoor dat het hok schoon en droog blijft, wat diarree en navelinfecties bij lammetjes voorkomt. Verklein ook het risico op navelinfecties door direct na de geboorte Jodium 10% te gebruiken om de navel te ontsmetten.

 

Controleer altijd of een lam circa 4 uur na de geboorte heeft gedronken. Als je twijfelt, melk dan het schaap en geef het lam de fles. Lammeren die niet in staat zijn hun kopje op te tillen, mogen geen sondevoeding krijgen. Probeer ze eerst goed op te warmen voordat je verdere stappen onderneemt.

 

Bekijk alles voor lammeren HIER

 

Conclusie

Een goede voorbereiding en kennis van de lammertijd zijn essentieel voor succesvol schapenhouden. Door hygiënisch te werken en eventuele problemen tijdig op te merken en aan te pakken, kun je ervoor zorgen dat zowel de ooien als de lammeren gezond blijven tijdens deze belangrijke periode. Junai.nl wenst je een fijne en zorgeloze lammertijd toe!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.