Pluimvee drinkbakken vorstvrij houden

Pluimvee drinkbakken vorstvrij houden

Handige tips van Junai.nl

De beste manieren om een drinkbak voor pluimvee vorstvrij te houden

 

Het winterseizoen kan een uitdaging zijn voor pluimveehouders, vooral als het gaat om het vorstvrij houden van drinkbakken. Vorst kan ervoor zorgen dat het water in de drinkbak bevriest, waardoor de kippen of ander pluimvee geen toegang hebben tot vers water. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun gezondheid en welzijn. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat je pluimvee altijd toegang heeft tot schoon en vers water, zelfs tijdens de koudste winterdagen.

 

1. Gebruik een elektrische verwarmingsplaat

Een van de meest betrouwbare methoden om een drinkbak vorstvrij te houden is door gebruik te maken van een elektrische verwarmingsplaat. Deze platen worden onder de drinkbak geplaatst en genereren warmte om het water op temperatuur te houden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vermogens, afhankelijk van de grootte van je drinkbak en het aantal kippen dat je hebt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een verwarmingsplaat gebruikt die geschikt is voor buiten gebruik en veilig is voor dieren.

 

2. Isolatie

Een andere effectieve manier om bevriezing van het water in de drinkbak te voorkomen, is door isolatiemateriaal toe te voegen rondom de buitenkant van de bak. Dit kan gedaan worden met behulp van isolatieschuim of zelfs stro. Het isolatiemateriaal helpt bij het vasthouden van warmte en voorkomt dat de koude lucht direct in contact komt met het water. Zorg ervoor dat je de drinkbak volledig isoleert, inclusief de bodem en zijkanten.

 

3. Verwarmingskabel

Een andere optie om je drinkbak vorstvrij te houden is door gebruik te maken van een verwarmingskabel. Deze kabel kan rondom de buitenkant van de drinkbak worden gewikkeld of in de bak gelegd worden (afhanekelijk van het type kabel) en genereert warmte om bevriezing te voorkomen. Het is belangrijk om een verwarmingskabel te gebruiken die geschikt is voor buitengebruik en veilig is voor dieren. Zorg er ook voor dat je de kabel op een veilige manier installeert, volgens de instructies van de fabrikant.

 

4. Regelmatig controleren en onderhouden

Het regelmatig controleren en onderhouden van je drinkbakken is essentieel om vorstproblemen te voorkomen. Controleer regelmatig of er ijsvorming optreedt in de bakken en verwijder eventueel ijs dat zich heeft gevormd. Vul indien nodig het water bij met vers water op kamertemperatuur om ervoor te zorgen dat je pluimvee voldoende hydratatie krijgt. Ook kan je kiezen om een vorstvrij toevoeging voor dieren toe te voegen.

 

5. Verplaatsen naar een vorstvrije locatie

Als al het andere niet helpt, kun je overwegen om de drinkbakken naar een vorstvrije locatie te verplaatsen. Dit kan een schuur, stal of een andere beschermde ruimte zijn waar de temperaturen niet onder het vriespunt komen. Zorg er wel voor dat de locatie voldoende ventilatie heeft en dat de kippen er gemakkelijk toegang toe hebben.

 

Het vorstvrij houden van drinkbakken is essentieel voor het welzijn van je pluimvee tijdens de wintermaanden. Door gebruik te maken van een elektrische verwarmingsplaat, isolatiemateriaal, een verwarmingskabel en regelmatig onderhoud, kun je ervoor zorgen dat je kippen altijd toegang hebben tot schoon en vers water. Vergeet ook niet om je drinkbakken regelmatig te controleren op ijsvorming en verplaats ze indien nodig naar een vorstvrije locatie. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je pluimvee gezond en gehydrateerd blijft, zelfs tijdens de koudste dagen van het jaar. 

Benieuwd naar de beschreven producten? Bekijk deze HIER.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.