Junai.nl & Akkervarken

Junai.nl & Akkervarken

Leer Junai.nl beter kennen

Junai.nl en Akkervarken: Een Sterke Samenwerking in Natuurlijk Dieren Houden

In de wereld van duurzame landbouw en natuurlijk dieren houden is er een hechte samenwerking ontstaan tussen Junai.nl en Akkervarken uit het Drentse Valthermond. Deze samenwerking begon al tijdens de opstartfase van beide bedrijven. Het eerste contact werd gelegd toen Akkervarken raszuivere Husumers kocht bij Junai.nl. Tegenwoordig zijn er vele Akkervarkens door heel Groningen en Drenthe te vinden, allemaal beschermd achter het schrikdraad dat door Junai.nl geleverd is. Wat begon als de aanschaf van een paar biggen, is uitgegroeid tot een langdurige en succesvolle samenwerking.

 

Akkervarken

Akkervarken, opgericht door Willem Hempen en Claudia van der Laan, is een bedrijf dat zich toelegt op het houden van varkens op een manier die goed is voor de dieren én past bij hun natuurlijke gedrag. In 2015 besloten Willem en Claudia van hun passie hun werk te maken. Ze kozen ervoor om varkens buiten te laten leven op hun boerderij in het Drentse Valthermond, in plaats van ze binnen te houden in grote stallen zoals gebruikelijk in de traditionele veehouderij.

 

 

Het unieke aan Akkervarkens is dat ze het hele jaar door vrij rondlopen in de buitenlucht. Ze verrichten nuttig werk door onder andere onkruid met wortel en al op te eten, nieuwe open plekken in bossen te creëren of restanten van oogsten op te ruimen. Akkervarkens doen waar ze goed in zijn: wroeten in de grond en zo bijdragen aan een gezonde bodem.

Bij Akkervarken hebben ze de volledige controle over het hele proces, van geboorte tot slacht. Hierdoor kunnen ze een dierwaardig bestaan en vlees van constante goede kwaliteit garanderen. Maar Akkervarkens doen meer dan alleen (h)eerlijk vlees produceren.

Ze worden ook ingezet als kleine landbouwmachientjes. Zo kunnen ze helpen bij het schoonmaken van percelen en het bestrijden van bijvoorbeeld aardappelopslag. Varkens zijn alleseters en dus breed inzetbaar. Door varkens op het land in te zetten, wordt de uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt, terwijl tegelijkertijd de natuurlijke bodemstructuur behouden blijft.

Daarnaast speelt Akkervarken een belangrijke rol bij het voorkomen, opsporen, bestrijden en monitoren van invasieve exoten, voorbeelden hiervan zijn de Reuzen berenklauw en de Japanse Duizendknoop. De planten kunnen schadelijke gevolgen hebben voor zowel de natuur als de volksgezondheid, veiligheid en economie.
Akkervarken adviseert beleidsmakers en grondeigenaren over welke acties er nodig zijn om invasieve exoten te bestrijden. De varkens hebben ervaring met veldinventarisaties en het opsporen van deze plantensoorten. Dankzij de inzet van Akkervarken in verschillende projecten is het gevaar van deze invasieve exoten aanzienlijk verminderd.

 

Soorten varkens

Wat betreft de rassen die Akkervarken houdt, zijn er verschillende te vinden op hun boerderij. Een van deze rassen is het Berkshire varken, een vriendelijk en nieuwsgierig varken dat erg goed buiten kan leven. Het Berkshire varkensvlees is onvergelijkbaar met ander varkensvlees: het is donkerder van kleur, veel malser en zoeter van smaak. Het vlees krimpt amper tijdens het bakken en is geliefd bij zowel chefs als thuiskoks.

 

Een ander ras dat Akkervarken houdt, is het Duroc varken. Dit atletisch gebouwde varken heeft een roodbruine vacht en kleine hangende oren. Duroc varkens staan bekend om hun malse en sappige vlees. Door de perfecte verdeling van vet in de spieren, is het vlees onvergelijkbaar qua malsheid, sappigheid en smaak.

 

Tot slot behoort ook het Husumer-varken nog steeds tot de rassen die Akkervarken fokt en behoudt als consumptievarkens. Deze roodbonte Husumer varkens zijn een unieke verschijning door hun grote witte band over hun rode lijf. Ze hebben een lichte huid onder deze witte band, dus zorgen Willem en Claudia voor voldoende modderpoelen in de zomer om ze tegen de zon te beschermen. Het spek van de Husumer is van een unieke kwaliteit en het vlees is prachtig gemarmerd.

 

Boederijwinkel

Het heerlijke vlees van Akkervarken, en hele andere producten, is te koop in de boerderijwinkel in Valthermond. De winkel is geopend op donderdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur, en op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur.
Mocht u niet in de buurt wonen, dan kan uw bestelling ook verzonden worden. De producten worden verpakt in speciale isolatietassen die gevuld zijn met droogijs, zodat alles vers en gekoeld blijft tijdens het transport.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over Akkervarkens en hun duurzame manier van dieren houden kunt u terecht op de website van Akkervarken www.akkervarken.nl. Bent u geïnteresseerd in natuurlijk dieren houden en wilt u meer weten over hoe Akkervarken hieraan bijdraagt? Breng dan zeker een bezoek aan de boerderijwinkel of neem contact op voor meer informatie of advies.

Junai.nl en Akkervarken hebben samen een sterke samenwerking opgebouwd die gericht is op natuurlijk dieren houden en duurzame landbouw. Door de combinatie van hoogwaardige boerderij-artikelen van Junai.nl en het innovatieve concept van Akkervarken, dragen ze bij aan een betere wereld voor zowel dieren als mensen. Bezoek de website van Akkervarken en ontdek hoe u kunt bijdragen aan deze duurzame landbouwbeweging.

Contact gegevens Akkervarken:

Noorderdiep 592
7876 EH Valthermond
www.akkervarken.nl

Openingstijden:
Donderdag: 14:00 – 17:00
Vrijdag: 14:00 – 17:00
Zaterdag: 10:00 – 16:00

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.